Duyuru

Çöküş
Henüz duyuru yok

Deneyap Mini İlk Uygulama Yükleme ve USB Port Sorunu

Çöküş
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

  • Deneyap Mini İlk Uygulama Yükleme ve USB Port Sorunu

    Merhabalar,

    Deneyap Mini COM Port (USB) bağlantı sorunu yaşayanlar, aşağıdaki adres aracılığı ile ilgili detay bilgiye ulaşabilirler.

  • #2
    Merhaba,
    Linkte söylenenleri yaptım. Öbür taraftan bende bir işe yaramadı. Bende birden fazla deneyapmini kartı olduğundan belki, işe yaramadı; bilmiyorum. Uzun uğraşlardan sonra resimdeki ayarları yapınca düzeldi.
    Ortam: windows 11 professional, arduino IDE 1.8.19
    Proje: https://deneyapkart.org/proje-198.html (Deneyap üzerinde ki dahili rgbled yakma projesi)

    Bende windows->aygıt yöneticisi ve Arduino IDE' de port olarak sadece COM7' yi gösteriliyordu. Daha sonra IDE üzerinden program yüklemeye çalıştığında bir anda aygıt yöneticisi altında solunda soru işareti olan bir COM8 çıkıyordu. Kablo değiştirdim, Zadig kullanarak driver güncellemeleri yaptım, bilgisayar ve IDE kapa aç yaptım; nihayetinde resimde ki adımları uygulayınca çalıştı. Adım adım:
    1. Şu an ekranda göremediğiniz, IDE üzerinden yükleme yapınca ortaya çıkan COM8 vardı.
    2. Bunun üzerinde sağ klik->özellikler->"bağlantı noktası ayarları" menüsü açıldı.
    3. Etkisi var mı bilmiyorum ama bit sayısını saniyede 115200 olarak değiştirdim.
    4. Gelişmiş sekmesine tıkladım.
    5. Com bağlantı noktasında COM8 yazan yeri COM7 olarak değiştirdim ve OK tuşuna bastım. Bana bir uyarı ekranı gösterildi. Buna rağmen devam ettim.

    IDE üzerinden programı yükleyebildim.
    Bu arada yukarıda bahsedilen linkteki ilk cümle: "Deneyap Mini’ye yükleme yaparken “Upload Mode: Internal USB” ve “Serial Connected To: USB_CDC” seçenekleri “Tools (Araçlar)” kısmından seçilmiş olmalıdır. ". Benim IDE üzerinde maalesef “Serial Connected To: USB_CDC” seçeneğini bulamadım. Belki bu yapılsa direkt düzelirdi.
    Maalesef dokümantasyon genel olarak zayıf. katkıda bulunursanız sevinirim.

    İlave: Toplam 5 mini kartım var. Yeni kartlarımda da yukarıda yazdıklarımı denediğimde çalıştı. Bu arada bende COM7 ve COM8 olarak çıkan portlar sizde farklı olabilir. Anladığım kadarıyla ESP-S2 için iki tane port çıkıyor windows'ta; halbu kiIDE tek bir portu görüyor. Sanırım yaptığım iş ile sanal olarak oluşan windows portunu doğru porta yönlendirmiş oluyorum. Bu işlemleri yaparken gerek IDE üzerinde hangi portun seçildiğine, gerekse aygıt yöneticisi üzerinde hangi portun gösterildiğine dikkat ediniz. Nihayetinde aygıt yöneticisinde düzgün çalışan port, Arduino IDE' de gösterilmeli ve seçilmeli.
    En son düzenleyen mfehmi; 09-04-2022, 02:49 PM.

    Yorum Yap


    • MuratTAN
      MuratTAN yorumladı
      Yorumu Düzenleme
      ARDUINO IDE ile anlattığınız şekilde yükleme yapabildim basit bir program yükledim ve çalıştı ancak DENEYAP BLOK WEB uygulamasıyla aynı ayarlarda yükleme yapamıyorum. Bu konuda bir tecrübeniz oldu mu? Hala COM Port hatasından kaynaklandığını düşünüyorum ama sorunu çözümü yok gibi.

  • #3
    İlk mesajda yazanları uyguladığımda aygıt yöneticisinde COM6 ve COM4 te iki farklı cihaz görünüyor bunlardan COM6: ESP32-S2 (Inerface2) ve COM4 ise USB Seri cihaz ancak COM6 da ünlem işareti var. Sürücüleri kaldırıp cihazı söküp yeniden taktığımda ise sadece USB Seri Cihaz olarak görünüyor ve hiçbir şekilde mini karta program yükleyemiyorum. Bilgisayar sürücü veya portlarda sorun olup olmadığını test etmek için DENAYAP KART yüklemesini de yaptım hiçbir sorun yaşamadım ve yüklediğim programlar nizami çalıştı. Ama MİNİ kart sorunlu beceremedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

    Yorum Yap


    • #4

      Yorum Yap


      • #5
        Sürücüyü yüklediyseniz eğer Deneyap Mini kartınız bilgisayarınıza USB kablo ile bağlıyken “BUT” tuşuna 3-5 sn basılı tutup “RES” tuşuna bir kere basıp her iki tuşdan elinizi çekiniz. Aygıt yöneticisinde cihazınız görünecektir.
        Çözülmezse buraya göz atınız.

        Yorum Yap


        • MuratTAN
          MuratTAN yorumladı
          Yorumu Düzenleme
          Birinci aşamayı tamamladım. DENEYAP MİNİ karta arduino ide üzerinden program yüklemeyi başardım şimdi sra DENEYAP BLOK üzerinden yüklemekte. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

      • #6
        ARDUINO IDE ile yüklediğim progam DENEYAP BLOK ta yüklenmiyor.
        Eklenen Dosyalar

        Yorum Yap


        • #7
          Yükle butonuna bir kere bastıktan sonra 10 saniye kadar bekleyiniz. Paylaştığınız ekran görselinde çıkan hata mesajı yükleme işlemine engel olmamalıdır. Ekte görsel bulunuyor.
          Eklenen Dosyalar

          Yorum Yap


          • MuratTAN
            MuratTAN yorumladı
            Yorumu Düzenleme
            Aygıt yöneticisinde kartın ilk tanımlanma aşamasından itibaren sürücülerin yüklenmesi ve ilk programın yüklenip çalıştırılmasına kadar tüm aşamaları gösteren bir diyagramı ekran görüntüleri ve mümkünse videolarla oluşturabilir misiniz? Bir ihtimal benim ya sürücülerim hatalı yada bilgisayarım kartı arduinodan program yüklemek için yeterli bir tabanda tanıyor ama deneyap blok üzerinden yükleme yapmaya yetecek özelliklerini tanımlayamıyor. Sürücü uyumsuzluklarını da gözönüne alarak hem win10 hem de win11 işletim sisteminde denedim. Mesele şu ki 3 hafta sonra atölyede proje çalışmalarına başlayacağız. Deneyap kartlarımız yeterli sayıda olmadığından projelerde ortaokul öğrencilerimize kendilerine hediye ettiğimiz mini kartları kullanabileceklerini söylemek istiyorum. Sorunun çözümü için sizler için de uygunsa müsait olduğunuz bir zamanda uzaktan bağlantıyla birlikte de çalışabiliriz. 5417159566 gsm den ulaşabilirsiniz bana.

          • MuratTAN
            MuratTAN yorumladı
            Yorumu Düzenleme
            Sorun çözüldü. Çözümde yardımlarını esirgemeyen ve tüm gününü bana adayan Doğuş CENDEK'e sonsuz teşekkürler.

          • ismailKarakas
            ismailKarakas yorumladı
            Yorumu Düzenleme
            Öğrenciler için aldığımız Deneyap mini V2 kartlar ve Deneyap G için sıkıntı yaşamaktayız. ide de por hiç görünmüyor, yükleme yapılamıyor yardım lütfen 5447120956

        • #8
          Öğrenciler için aldığımız Deneyap mini V2 kartlar ve Deneyap G için sıkıntı yaşamaktayız. ide de por hiç görünmüyor, yükleme yapılamıyor yardım lütfen 5447120956

          Yorum Yap


          • #9
            Aslı ismailKarakas tarafından gönderilmiş Mesajı göster
            Öğrenciler için aldığımız Deneyap mini V2 kartlar ve Deneyap G için sıkıntı yaşamaktayız. ide de por hiç görünmüyor, yükleme yapılamıyor yardım lütfen 5447120956
            [email protected] adresine aldığınız hatayı gösteren bir fotoğraf ile birlikte email gönderiniz.

            Yorum Yap


            • #10
              Öğrenciler için aldığımız Deneyap mini V2 kartlar ve Deneyap G için sıkıntı yaşamaktayız. ide de por hiç görünmüyor, yükleme yapılamıyor yardım lütfen 5447120956 "Mail olarak Gönderildi"

              Yorum Yap

              Hazırlanıyor...
              X